Home » novosti

U Četvrtak, 18.11. nema popodnevnih satova

U četvrtak, 18.11. je praznik ( Dan sjećanja). Neće biti popodnevnih/večernjih satova, već samo jutarnji sat u 8:30 koji će biti primjeren svim polaznicima (all levele). Prijavite se na vrijeme, jer su mjesta ograničena.

Za sve satove obavezna je prijava!

Registration is required for all classes via the Open Client application. For morning classes, registration is until 9pm the day before.
You can install the Open Client application via the link:
for Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.openclient
for iPhone: https://apps.apple.com/hr/app/open-client/id1478628247?!=hr&fbclid=lwAR2phzWbdQKc2hvJGyEAsKrO9yZEcxKeDtnAbOljX8Mj68nLYsKPDEguUSc 

23.10. nam se vraća Alma Bunić!!!

U subotu, 23.10. dolazi nam Alma sa novim informacijama.

U 9:30 imat ćemo kratko predavanje na temu zdravlja crijeva:

MALI PRIJATELJI NAŠEG ORGANIZMA

Svaki organizam je zasebni ekosistem, ekološka niša sa svojim specifičnostima. Tijelo je naš dom, no i dom mnogim drugim mikrobnim živim bićima s kojima smo kroz evolucijsku povijest razvili simbiotski odnos koji omogućuje zdravlje i život. Bez mikrobioma se ne bismo mogli braniti od jednako mikroskopskih napadača, bez njih ne bismo mogli probavljati hranu, održavati tjelesnu težinu, ne bismo mogli preživjeti. Ova prekrasna ispletena mreža neprekidno se trudi uspostaviti homeostatsku ravnotežu s okolišem i ključna je za život. Kada bismo uzeli sav genetski materijal mene, vas, vašeg djeteta ili ljubimca, količina DNK mikrobnih organizama koji naše tijelo nazivaju domom višestruko bi premašila naš vlastiti genetski potpis. 

Bila je 1952. kada je J.L.Mohr prvi puta ugradio riječ mikrobiom (grč. micro – maleno + bios – život) u znanstveni mjesečnik definirajući ga kao skup svih organizama koji međudjeluju u specifičnom okolišu. Ovaj “okoliš” podrazumijeva i svaki organizam koji svoja tkiva, organe i funkcije iznajmljuje kao dom mikroorganizmima. 

Važnost mikrobioma za zdravlje od rođenja sve je očitija i upravo se nalazimo u zlatnom dobu istraživanja mikrobioma, unutar tijela i na njemu. Ovaj kompleksni životni sustav sastavljen je od 10-100 bilijuna mikrobnih stanica od kojih većina živi unutar gastrointestinalnog trakta. Upravo ovaj segment mikrobioma najprilagodljiviji je i najviše utječe na metaboličko i imunološko zdravlje domaćina. U idealnom slučaju jedemo da održimo naše mikroorganizme sretnima i sitima, a oni nam uzvraćaju održavanjem robusnog imuniteta te omogućavanjem optimalnu razgradnju hrane i apsorpciju potrebnih nutrijenata.

Bujan, zdrav, raznolik i robustan mikrobiom, temelje je cjeloživotnog zdravlja. Naši najmanji možda jesu maleni, ali njihovi najbolji prijatelji, uz mame i tate, upravo su nevidljivi sićušni ekosistemi koji im omogućuju da se prilagode na vrli novi svijet koji će pomoći stvarati.

DOĐITE 23.10. U MALA YOGA, DUGA ULICA 1 I POSLUŠAJTE KAKO TI MALI SIĆUŠNI ORGANIZMI DJELUJU. TAKO MALI, A OPET TAKO VELIKI.

Nakon predavanja ostat će vremena i za sva vaša pitanja.